Olin Lissabonissa jo toista kertaa sen jälkeen kun lokakuun alussa tulin Portugaliin. En laske kertoihin saapumistani, jolloin näin vain lentoaseman, metroa ja bussiaseman, jolta nousimme Kaijan kanssa Albufeiraan matkaavaan bussiin. Kokonaisuus Lissabonista alkaa kuitenkin vähitellen hahmottua, vaikka eihän yli kolmimiljoonaisen asukkaan kaupungin koko kuva piirry parin päivän mittaisilla piipahduksilla juuri miksikään.
Vuonna 1755 tuhosi Lissabonin melkein maan tasalle maanjäristykset, ja tuhon viimeisteli niitä seurannut tulipalo. Järistyksiä oli kaikkiaan kolme. Esimerkiksi 20 kirkkoa tuhoutui ja monet sunnuntain Jumalanpalveluksiin kokoontuneet ihmiset kuolivat kirkkojen sortuessa heidän päälleen. Kuolleita oli yli 15 000.
Portugalilaiset eivät isosta katastrofista huolimatta jääneet tuleen makaamaan. Eräässä kirjassa kerrotaan: "Maa oli tuskin lakannut vavahtelemasta, kun Joosef I:n pääministeri Sebastiao José de Carvalho e Melo, (myöhemmin Pombalin markiisi) luonnosteli jo suunnitelmaa kaupungin jälleenrakentamiseksi." Hän kehoitti ihmisiä toimintaan sanomalla: "haudatkaa kuolleet, ruokkikaa eläviä!"
Komeasta Praca do Comércion portista päästään Rua Augustalle ja Baixaan, jotka ovat Lissabonin vilkkaimpia alueita. |
Melkein yhtä vaikuttava kuin akvedutti on silta, jonka suunnittelija on sama kuin San Franciscon Golden Gate Bridgen, ja sitä se erehdyttävästi muistuttaakin. Lissabonin silta valmistui vuonna 1966 ja sen nimi oli aluksi Ponte Salazar sen rakennuttaneen ja tuolloin vallassa olleen diktaattorin mukaan. Sittemmin nimi on muutettu vuonna 1974 tehdyn, maan demokratiaan palauttaneen vallankumouksen mukaan Ponte 25 de Abriliksi, Nyt on kuulemma suunniteltu nimen palauttamista alkuperäiseksi. Eihän historiaa voi vaieta kuoliaaksi! Silta on yli 2 kilometriä 200 metriä pitkä. Sillalta on hyvällä säällä upeat näköalat yli kaupungin.
Toinen silta, joka rakennettiin helpottamaan kaupungin liikenneruuhkia, on Vasco da Cama -silta, joka on 11 kilometrin pituinen ja Euroopan pisin. Se valmistui vuonna 1998.
Quinta Velhan juustomuseossa tutustuimme juuston valmistamiseen ihan kädestä pitäen. Saimme juustotilan isoäidin selostuksen tilan historiasta ja juustojen valmistamiseen liittyvistä asioista. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti