Kun Portugalissa menee syömään ravintolaan, tuodaan pöytään ennen varsinaista ruokaa tavallisimmin leipää ja oliiveja. Ne toimivat alkupaloina, ja hyvin toimivatkin. Siis niiden mielestä, jotka pitävät oliiveista. Kaikki eivät opi pitämään oliivien mausta koskaan. Muistan, kuinka meidänkin suvun juhlien tarjoilupöytiin alkoivat tulla voileipäkakut, joiden koristeina olen ensimmäisen kerran nähnyt oliiveja. Me lapset syljimme nuo pahat koristeet salaa suustamme, sillä mitään niin pahaa emme olleet koskaan syöneet. Olen oppinut pitämään niistä vasta aikuisena.
Portugalin isot oliivitarhat tuottavat vuodessa noin 180 000 tonnia oliiveja. Osa niistä puristetaan öljyksi, ja osa syödään sellaisenaan, mutta pitkän ja melko työlään käsittelyn läpikäyneinä. Oliivien poimiminen vaatii sekä keppiä että polvia. Miehet nousevat tikkailla puiden yläosiin ja hakkaavat puun oksia bambukepeillä, jolloin oliivit putoavat maahan. Yleensä naiset odottavat maan pinnassa ja konttaavat puun alla poimien sadon talteen. Kaija-emäntä kertoi, että poiminta on varsin rankkaa puuhaa. Polvet värjäytyvät rikkoontuneista oliiveista, eikä väri lähde pois kuin kulumalla.
 |
Oliivit ja leipä ovat portugalilaisen tiellä pitävät voimat. |
Oliivit kypsyvät ja ne poimitaan loka-marraskuussa. Kun niitä aletaan käsitellä, tehdään niiden pintaan kolme pitkittäistä viiltoa joko käsin tai eräänlaisella laitteella. Sitten oliivit laitetaan suolaveteen, joka vaihdetaan päivittäin ja samalla lisätään suolaa. Sitä jatketaan pari - kolme viikkoa kunnes pahin karvaus on hävinnyt. Liotusastiaan nousee pintaan maitohappokäymisen seurauksena öljyinen kelmu, joka voidaan poistaa. Se ei ole vaarallista, ja se on vain osoitus siitä, että käsiteltävänä on öljyinen marja.
Kun suola on vaikuttanut halutun ajan, veteen lisätään veitsen kahvalla rikottuja valkosipulin kynsiä, laakerinlehteä ja pieniä oksia oreganoa, kuten Donna Maria teki. Mausteiden laatu ja määrä on yksilöllinen asia, ja yleensä perheissä on muodostunut oma traditio niiden käyttämisestä. Jotkut lisäävät mausteeksi pieniä sitruunan kuoren palasia, ja toiset piripiriäkin. Olen päässyt nauttimaan Kaijan Donna Marian reseptin mukaan tekemiä oliiveja. Voin vakuuttaa, että ne ovat herkullisia!
Pidempään säilyttämiseen tarkoitettuja oliiveita ei rikota. Niitä liotellaan ainakin pari kuukautta, vettä vaihdetaan harvemmin ja pintaan tuleva kelmu pestään välillä vettä vaihdettaessa pois.
"Jotkut miehet säilövät oliiveja kuiviltaan, pelkästään karkean suolan avulla. Ne näyttävät hiukan ruttuisilta rusinoilta eikä maku ainakaan minua hurmannut", kertoo Kaija.
Oliiviöljyn puristaminen on aivan oma juttunsa, enkä tiedä siitä oikeastaan mitään. Sen tiedän, että käytössä on sekä kylmä- että kuumamenetelmä. Algozin keskustan puistossa on tilateoksena neljä kärjeltään katkaistua, kartion muotoista kiveä. Ne ovat leveästä päästä halkaisijaltaan 70-80 sentin suuruisia, ja niiden korkeus on arviolta 60 senttiä. Sellaisilla kivillä on oliivit jauhettu kivineen päivineen massaksi, josta öljy on sitten kerätty talteen.
 |
Portugalilainen leipä on epämääräisen muotoinen ja runsas ravintopaketti. |
Portugalilaiseen maalaisleipään ei voi olla ihastumatta. Se tosin on vehnää, mutta on tehty valkaisemattomasta vehnäjauhosta. Leipä tehdään juureen, ja juuren annetaan käydä huoneenlämmössä yli yön. Leivät ovat valmiina epämääräisen muotoisia, ja niissä on sisällä suuria reikiä, jotka muodostuvat käymisessä. Nuo kaksi asiaa taitavatkin olla laadun tae. Jos leipä on vielä paistettu oikeassa kiviarinauunissa, maku on viettelevän herkullinen,
 |
"Sardiinin suolet" eli sardiinipatee on herkkua, joka maistuu leivän päällä. Hyvä sardiinisäilyke on melkein ateria (Continenten pakkaus. Continente on kauppaketju, joka myy ja pakkaa elintarvikkeita.).
|
Ilman sardiineja ei ole Portugalia. Täällä saa sekä säilöttyjä että tuoreita sardiineita joka paikasta. Kaikki kalat tarjotaan melkein poikkeuksetta ruotoineen päivineen. Sardiinissa ruodot ovat melko hentoisia, joten syöminen ei ole työlästä. Olin kyllä aika hämmästynyt, kun ostin lohimedaljonkeja. Meillähän medaljongit tehdään fileoidusta kalasta. Täällä kalamestari pisti kokonaisen kalan yksinkertaisesti poikki, jolloin mukaan sai myös kappaleen selkärankaa ja siinä olevat ruodot. Ravintoloissa sardiinit tarjotaan yleensä kokonaisina ja ne on paistettu joko pannulla tai hiilloksella. Onkohan kalaruokien ansiota, että heikot ja murtuilevat kynteni ovat täällä Portugalissa alkaneet voimistua?